Daily Current Affairs of 19 June 2020 | Set no. 496

Daily Current Affairs of 19 June 2020 | Set no. 496

Daily Current Affairs of 19 June 2020 – Set no. 496: Daily Current Affairs in English and Hindi with 10 Question by Unchiudaan (Facebook Page) daily at 07:00 AM. Now you can get daily Current affairs in Hindi and English both on UnchiUdaan.in website too.

Visit Current Affairs Page. You can Download all Current Affairs in PDF format on our Free Download Page.

19 जून 2020 के दैनिक करंट अफेयर्स – सेट नं। 496: अंग्रेजी और हिंदी में दैनिक करेंट अफेयर्स 10 सवाल के साथ Unchiudaan (फेसबुक पेज) रोजाना सुबह 07:00 बजे। अब आप हिंदी और अंग्रेजी दोनों में दैनिक करंट अफेयर्स UnchiUdaan.in वेबसाइट पर भी प्राप्त कर सकते हैं।


Daily Current Affairs of 19 June 2020 in Hindi – Set no. 496

  1. 2021-22 के लिए संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद में एशिया प्रशांत श्रेणी में गैर स्थायी सीट के लिए कौन देश चुना गया ?
    Ans.: भारत
  2. संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद में भारत के अतिरिक्त गैर स्थायी सीट के लिए कौन-कौन देश चुना गया ?
    Ans.: आयरलैंड, मैक्सिको ,नार्वे
  3.  संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद में  गैर स्थायी सीट के लिए भारत कितनी बार चुना गया ?
    Ans: 8
  4. कोरोना के नमूनों की जांच के लिए देश की पहली मोबाइल प्रयोगशाला का उदघाटन किसने किया ?
    Ans.: डॉ हर्षवर्धन
  5. केंद्रीय स्वाथ्य और परिवार कल्याण मंत्री कौन हैं ?
    Ans.: डॉ हर्षवर्धन

Also Read: Daily Current Affairs of 16 June 2020 | Set no. 493


  1. श्रीलंका की हंबनटोटा बंदरगाह को 99 साल के लिए किस देश को लीज पर दिया गया ?
    Ans.: चीन
  2. पैरासेल द्वीप समूह किस सागर में स्थित है ?
    Ans.: दक्षिण चीन सागर
  3. स्प्रैटली द्वीप समूह किस सागर में स्थित है ?
    Ans.: दक्षिण चीन सागर
  1. विश्व मरुस्थलीकरण और सूखा रोकथाम दिवस कब मनाया जाता है ? 
    Ans.: 17 जून
  2. विश्व में पहली हाईराइज डबल स्टैक कंटेनर ट्रेन सेवा किस देश द्वारा चलाया गया ?
    Ans.: भारत

Daily Current Affairs of 19 June 2020 in English – Set no. 496

  1. Which country was elected for the non-permanent seat in the Asia Pacific region in the United Nations Security Council for 2021-22 ?
    Ans.: India
  2. Which country has been elected for the non-permanent seat other than India in the UN Security Council?
    Ans.: Ireland, Mexico, Norway
  3. How many times was India elected for a non-permanent seat in the UN Security Council ?
    Ans: 8
  4. Who inaugurated the Country’s first mobile laboratory for testing corona samples ?
    Ans.: Dr. Harshvardhan
  5. Who is the Union Minister of Health and Family Welfare ?
    Ans.: Dr. Harshvardhan

Recommended: Bihar Special Current Affairs 2020 


  1. Which country was leased to Sri Lanka’s Hambantota port for 99 years
    Ans.: China
  2. In which sea is the Paracel Islands located ?
    Ans.: South China Sea
  1. In which sea is the Spratly Islands located ?
    Ans.: South China Sea
  2. When is World Desertification and Drought Prevention Day observed
    Ans.: 17 June
  3. Which country ran the first highrise double stack container train service in the world ?
    Ans.: India

Daily Current Affairs on Facebook Page

Follow Unchiudaan Facebook Page to get Daily Current Affairs at 07:00 AM everyday. Allow Unchiudaan.in website to send you Notification so that you could get all Update Notification directly to Your Phone via your Browser.
Also share these Helpful Daily Current Affairs of 19th June 2020 with your Friends and help them Score good Marks in their Competitive Exams.

रोजाना सुबह 07:00 बजे दैनिक करंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Unchiudaan Facebook Page को follow करें। Unchiudaan.in वेबसाइट को आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट Notification प्राप्त कर सकें।

अपने दोस्तों के साथ इन उपयोगी दैनिक करंट अफेयर्स को भी साझा करें और उन्हें अपने प्रतियोगी परीक्षाओं में अच्छे मार्क्स स्कोर करने में मदद करें।

Unchi Udaan

Unchi Udaan is the Best Website for BPSC, SSC, Railway, or any General Competition. Follow this site and Unchi Udaan Facebook Page and get regular Questions, Guide, help and Exam Tips.

Leave a Reply