Daily Current Affairs of 21 June 2020 | Set no. 498

Daily Current Affairs of 21 June 2020 | Set no. 498

Daily Current Affairs of 21 June 2020 – Set no. 498: Daily Current Affairs in English and Hindi with 10 Question by Unchiudaan (Facebook Page) daily at 07:00 AM. Now you can get daily Current affairs in Hindi and English both on UnchiUdaan.in website too.

Visit Current Affairs Page. You can Download all Current Affairs in PDF format on our Free Download Page.

21 जून 2020 के दैनिक करंट अफेयर्स – सेट नं। 498: अंग्रेजी और हिंदी में दैनिक करेंट अफेयर्स 10 सवाल के साथ Unchiudaan (फेसबुक पेज) रोजाना सुबह 07:00 बजे। अब आप हिंदी और अंग्रेजी दोनों में दैनिक करंट अफेयर्स UnchiUdaan.in वेबसाइट पर भी प्राप्त कर सकते हैं।


Daily Current Affairs of 21 June 2020 in Hindi – Set no. 498

  1. 20 जून को प्रधानमंत्री द्वारा “गरीब कल्याण अभियान ” की शुरुआत किस राज्य के किस जिला से की गई ?
    Ans.: बिहार/खगड़िया जिला के तेलिहार गांव से
  2. द्वितीय विश्वयुद्ध के 75 वें विजय दिवस परेड में भाग लेने के लिए भारतीय त्रिकोणीय सेवा दल को कहाँ भेजा जाएगा ?
    Ans.: मास्को
  3. जलवायु संकट की स्थिति पर देश की पहली राष्ट्रीय रिपोर्ट के अनुसार ग्रीनहाउस गैसों के उत्सर्जन के कारण वर्ष 1901-2018 के बीच भारत के औसत तापमान में कितने की वृद्धि हुई ?
    Ans: 0.7 डिग्री सेल्सियस
  4. जलवायु संकट की स्थिति पर देश की पहली राष्ट्रीय रिपोर्ट किस मंत्रालय के द्वारा जारी की गई ?
    Ans.: पृथ्वी विज्ञानं मंत्रालय
  5. 2019 में प्राथमिक ऊर्जा की खपत बढ़ाने वाला दूसरा प्रमुख देश कौन है ?
    Ans.: भारत

Also Read: Daily Current Affairs of 18 June 2020 | Set no. 495


  1. हाल ही में 18 जून को मास्क दिवस किस राज्य सरकार द्वारा मनाया गया ?
    Ans.: कर्नाटक
  2. राष्ट्रीय लोक वित्त एवं नीति संस्थान(NIPFP) का चेयरमैन किन्हें नियुक्त किया गया ?
    Ans.: उर्जित पटेल
  3. संयुक्त राष्ट्र महासभा का 75 वां अध्यक्ष किन्हें बनाया गया ?
    Ans.: वॉल्कन वोजकिर
  1. 11 लाख करोड़ रू० का मार्केट कैप पार करनेवाला देश का पहला कंपनी कौन बना ?
    Ans.: रिलायंस इंडिया लिमिटेड
  2. A Suitable Boy बुक के लेखक कौन है ?
    Ans.: विक्रम सेठ

Daily Current Affairs of 21 June 2020 in English – Set no. 498

  1. On June 20, the Prime Minister started the “Garib Kalyan Abhiyan” from which State of which District ?
    Ans.: From Telihar village in Bihar / Khagaria district
  2. Where will the Indian Tri-Service Team be sent to participate in the 75th Victory Day Parade of World War II ?
    Ans.: Moscow
  3. According to the country’s first national report on the state of climate crisis, how much did India’s average temperature rise between 1901-2018 due to the emission of greenhouse gases?
    Ans: 0.7 ° C
  4. According to the country’s first national report on the state of climate crisis was released by which ministry ?
    Ans.: Ministry of Earth Sciences
  5. Which is the second major country to increase primary energy consumption in 2019 ?
    Ans.: India

Recommended: Daily Current Affairs of 20 June 2020 | Set no. 497


  1. Recently which state government celebrated Mask Day on 18 June ?
    Ans.: Karnataka
  2. Who was appointed the chairman of the National Institute of Public Finance and Policy (NIPFP) ?
    Ans.: Urjit Patel
  1. Who was appointed the 75th President of the United Nations General Assembly ?
    Ans.: Volkan Vojkir
  2. Who became the first company in the country to cross the market cap of Rs 11 lakh crore ?
    Ans.: Reliance India Limited
  3. Who is the author of the book A Suitable Boy ?
    Ans.: Vikram Seth

Daily Current Affairs on Facebook Page

Follow Unchiudaan Facebook Page to get Daily Current Affairs at 07:00 AM everyday. Allow Unchiudaan.in website to send you Notification so that you could get all Update Notification directly to Your Phone via your Browser.
Also share these Helpful Daily Current Affairs of 21th June 2020 with your Friends and help them Score good Marks in their Competitive Exams.

रोजाना सुबह 07:00 बजे दैनिक करंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Unchiudaan Facebook Page को follow करें। Unchiudaan.in वेबसाइट को आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट Notification प्राप्त कर सकें।

अपने दोस्तों के साथ इन उपयोगी दैनिक करंट अफेयर्स को भी साझा करें और उन्हें अपने प्रतियोगी परीक्षाओं में अच्छे मार्क्स स्कोर करने में मदद करें।

Unchi Udaan

Unchi Udaan is the Best Website for BPSC, SSC, Railway, or any General Competition. Follow this site and Unchi Udaan Facebook Page and get regular Questions, Guide, help and Exam Tips.

Leave a Reply