Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 6

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 6

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest – Set no. 6: This set of Bihar Current Affairs Contains Questions related to Bihar only. In this set we are going to Talk about the various topics but only which is related to Bihar.

Visit , You can Download all Current Affairs in PDF format on our  Page.

Bihar Current Affairs 2020: बिहार करेंट अफेयर्स के इस सेट में केवल बिहार से संबंधित प्रश्न हैं। इस सेट में हम विभिन्न विषयों पर बात करने जा रहे हैं जो केवल बिहार से संबंधित है।


Bihar Current Affairs 2020 in Hindi

Bihar Current Affairs 2020 प्रतियोगिता परीक्षाओं का बहुत महत्वपूर्ण घटक है। बिहार करेंट अफेयर्स 2020 में बिहार से संबंधित विभिन्न विषय के बारे में बात करने जा रहे हैं जो कि सामान्य प्रतियोगिताओं के परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण है।

  1. किस भारतीय को पहली बार BRICS बैंक (न्यू डेवलपमेंट बैंक) का उपाध्यक्ष नियुक्त किया गया ?
    Ans.:अनिल किशोर (भोजपुर)
  2. विश्व का सबसे बड़ा 5400 ( पांच हजार चार सौ ) बेड का अस्पताल कहाँ बनेगा ?
    Ans.: पटना मेडिकल कॉलेज एंड हॉस्पिटल ,पटना 
  3. देश का दूसरा और बिहार का पहला बहाई मंदिर कहाँ बनाया जाएगा ?
    Ans.: बिहारशरीफ प्रखंड के हरगाँवा गांव में
  4. पूर्वी भारत का सबसे बड़ा और दुनिया का पांचवां फिजिकल रिसर्च मॉडलिंग केंन्द्र बिहार के किस जिला में खोला जाएगा ?
    Ans.: सुपौल
  5. एजुकेशनल वर्ल्ड इंडिया गवर्नमेंट यूनिवर्सिटी रैंकिंग 2020-21 में  बिहार के किस संस्थान को शीर्ष स्थान प्राप्त हुआ ?
    Ans.: सेंट्रल यूनिवर्सिटी ऑफ़ साउथ बिहार, गया 
  6. सरकार से अनुदान प्राप्त सरकारी विश्वविद्यालयों में सेंट्रल यूनिवर्सिटी ऑफ़ साउथ बिहार (CUSB) को एजुकेशनल वर्ल्ड की आल इंडिया रैंकिंग में कौन सा स्थान प्राप्त हुआ ?
    Ans.: 56th
  7. HRD मंत्रालय द्वारा जारी NIRF(National Institutional Ranking Framework) 2020 में देशभर के संस्थानों में समग्र श्रेणी रैंकिंग में 54th रैंक बिहार के किस एकमात्र संस्थान को मिला ?
    Ans.: IIT पटना

Also Read: Bihar Current Affairs 2020


  1. HRD मंत्रालय द्वारा जारी NIRF(National Institutional Ranking Framework) 2020 में देशभर के संस्थानों में इंजीनियरिंग श्रेणी में 26th रैंक बिहार के किस संस्थान को मिला ?
    Ans.: IIT पटना
  2. ई-ऑफिस प्रणाली के कार्यान्वयन में कौन सा रेल ज़ोन देश में दूसरे स्थान पर है ?
    Ans.: पूर्व मध्य रेल, हाजीपुर
  3. दानापुर रेल मंडल का पहला कौन सा स्टेशन इ-ऑफिस में बदलेगा ?
    Ans.: पटना जंक्शन
  4. देश के किस पहले स्टेशन पर मास्क और सैनेटाइजर के लिए ऑटोमेटिक वेंडिंग मशीन लगायी गई ?
    Ans.: पटना जंक्शन
  1. देश का पहला राज्य कौन है जहाँ 28000 प्रीपेड स्मार्ट  मीटर लगाया गया ?
    Ans.: बिहार
  2. लिम्का बुक ऑफ़ रिकॉर्डस ने बिहार के किस अभियान को विश्व रिकॉर्ड का दर्जा दिया और साथ ही इस अभियान को गाँधी के विचारों के लिए दुनिया का सबसे बड़ा अभियान माना ?
    Ans.: “बापू आपके द्वार” चम्पारण शताब्दी समारोह 2017
  3. बिहार के किस योजना का नाम बदलकर मुख्यमंत्री कामगार उद्यमी सह रोजगार योजना कर दिया गया है ?
    Ans.: मुख्यमंत्री क्लस्टर विकास योजना
  4. बिहार में प्रवासी बाल श्रमिकों के पुनर्वास के लिए होनेवाले सर्वे में किस वर्ष के बाल श्रमिक गाइड लाइन को लागू किया जाएगा ?
    Ans.: 2009
  5.  प्रवासी मजदूरों के बच्चों को सरकारी स्कूलों में नामांकन के लिए राज्य सरकार द्वारा कौन सा अभियान शुरू किया गया ?
    Ans.: नामांकन अभियान

Bihar Current Affairs – GK about Bihar in English

Bihar Current Affairs is very Important component of General Competition Exams. Here in this Bihar Current Affairs 2020, we are going to talk about various Topic related to Bihar that is Important for Exams of General Competitions.

  1. Who is the first Indian appointed as the Vice-President of BRICS Bank (New Development Bank) ?
    Ans.: Anil Kishore (Bhojpur)
  2. Where will the world’s largest 5400( Five thousand four hundred ) beds hospital be built ?
    Ans. Patna Medical College & Hospital, Patna
  3. Where will the India’s second and Bihar’s first Bahai temple to be built Ans.: Biharsharif block in Harganvan Village
  4. East India’s largest & World’s 5th Physical Research Modeling Center to be opened in which district of Bihar ?
    Ans.: Supaul
  5. Which Institute of Bihar got the top place in Educational World India Government University Ranking 2020-21 ?
    Ans.: Central University of South Bihar,GAYA 
  6. What position didCentral University of South Bihar ( CUSB) got in Educational World All India Ranking 2020-21 in government funded government University ?
    Ans.: 56th
  7. Which is the only institute of Bihar to rank 54th in Overall category among institutions across the country in NIRF (National Institutional Ranking Framework) 2020 released by HRD Ministry ?
    Ans.: IIT Patna
  8. Which institute of Bihar to rank 26th in Engineering category among institutions across the country in NIRF (National Institutional Ranking Framework) 2020 released by HRD Ministry ?
    Ans.: IIT Patna

Recommended: Bihar Special Current Affairs 2020 Set-2


  1. Which rail zone is second in the country in the implementation of E-Office system ?
    Ans.: East Central Railway , Hajipur
  2. Which first station of Danapur Railway Division will be converted into E-Office ?
    Ans.: Patna Junction
  3. Which first station in the Country has installed an Auto Vending Machine for Mask & Sanitizer ?
    Ans.: Patna Junction
  4. Which is the First State in Country where 28000 Prepaid Smart meter Installed ?
    Ans.: Bihar
  1. Limca book of Records gave the World Record grade to which campaign of Bihar’s & also considered as the World’s largest campaign for Gandhian thoughts ?
    Ans.: Bapu Aapke Dwar,Champaran Shatabdi Samaroh 2017
  2. Which scheme of Bihar is renamed as Mukhyamantri Kaamgar Uddami Sah Rojgar Yojna ?
    Ans.: Mukhyamantri Cluster Vikas Yojna
  3. Which year’s guideline will be implemented for survey of migrants child workers in Bihar for their rehabilitation ?
    Ans.: 2009
  4. which campaign is launched by Bihar Government to enroll children of migrant workers in govt.schools ?
    Ans.: Namankan Campaign

Daily Current Affairs

Follow Unchiudaan Facebook Page to get Daily Current Affairs at 07:00 AM everyday. Allow Unchiudaan.in website to send you Notification so that you could get all Update Notification directly to Your Phone via your Browser.
Also share these Helpful Bihar Current Affairs and Daily Current Affairs of 2020 with your Friends and help them Score good Marks in their Competitive Exams.

रोजाना सुबह 07:00 बजे दैनिक करंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Unchiudaan Facebook Page को follow करें। Unchiudaan.in वेबसाइट को आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट Notification प्राप्त कर सकें।

अपने दोस्तों के साथ इन उपयोगी Daily Current affairs and Bihar Current Affairs को भी साझा करें और उन्हें अपने प्रतियोगी परीक्षाओं में अच्छे मार्क्स स्कोर करने में मदद करें।

Unchi Udaan

Unchi Udaan is the Best Website for BPSC, SSC, Railway, or any General Competition. Follow this site and Unchi Udaan Facebook Page and get regular Questions, Guide, help and Exam Tips.

Leave a Reply