Daily Current Affairs of 28 Jun 2020 | Set no. 505

Daily Current Affairs of 28 Jun 2020 | Set no. 505

Daily Current Affairs of 28 Jun 2020 – Set no. 505: Visit Current Affairs Page. You can Download all Current Affairs in PDF format on our Free Download Page.

28 जून 2020 के दैनिक करंट अफेयर्स – सेट नं. 505.


Daily Current Affairs of 28 Jun 2020 in Hindi – Set no. 505

  1. हाल ही में बाहरी व्यक्तियों में जम्मू और कश्मीर के पहले स्थायी नागरिक कौन बने हैं ?
    Ans.: नवीन चौधरी (जम्मू और कश्मीर में नई निवास अधिवास नीति लागू होने के बाद बिहार के रहने वाले आईएएस अधिकारी नवीन चौधरी को पहला स्थायी निवासी का सर्टिफिकेट दिया गया है )
  2. विश्व मादक पदार्थ सेवन विरोधी दिवस कब मनाया जाता है और 2020 का थीम क्या है ?Ans.: 26 जून/ बेटर नॉलेज , बेटर ट्रीटमेंट  
  3. मैट फ्रेडरिक्शन किस देश के प्रधानमंत्री हैं ?
    Ans.: डेनमार्क (  42 वर्षीय अविवाहित प्रधानमंत्री तीसरी बार कोविड -19 की बैठक की वजह से शादी टालने के कारण  चर्चा में हैं ) 
  4. हाल ही में चर्चित ऐसा NH जिस पर विमान लैंडिंग और विमान उड़ाया जा सकेगा?
    Ans.: 527 C (बिहार का पहला और देश का पांचवा यह NH है जिस पर विमान लैंडिंग और विमान उड़ाया जा सकेगा)
  5. मारीच क्या है?
    Ans.: DRDO द्वारा स्वदेशी रूप से विकसित एंटी टॉरपीडो डिकॉय सिस्टम है जो युद्धपोतों के सभी मोर्चों से गोला दागने में सक्षम है इसे  नौसेना ने अपने बेड़े में शामिल किया है।

Also Read: Daily Current Affairs of 25 June 2020 | Set no. 502


  1. किस देश में भारत के राजदूत विक्रम मिस्त्री है?
    Ans.: चीन
  2. देश का पहला राज्य जिसने औद्योगिक नीति में बदलाव कर प्रवासी मजदूरों को बीस प्रतिशत रोजगार देना अनिवार्य कर दिया है ?
    Ans.: बिहार 
  3. लघु, मध्यम और बड़े पैमाने पर उद्योगों के लिए अधिनियम में संशोधन करने वाला देश का पहला राज्य कौन है?
    Ans.: कर्नाटक
  1. हाल ही में जारी स्विस बैंक में जमा करने वाले देशों में भारत का स्थान कौन सा है?
    Ans.: 77 ( स्विस नेशनल बैंक के वार्षिक बैंकिंग आंकड़ा के अनुसार स्विस बैंक में पैसा जमा करने वाले टॉप 5 देश क्रमशः ब्रिटेन, अमेरिका, वेस्टइंडीज,फ्रांस और हांगकांग है। कुल जमा राशि में भारत का हिस्सा 0.06 % जबकि ब्रिटेन का सर्वाधिक हिस्सा 27 % है।
  2. हाल ही में जारी स्विस बैंक में जमा करने वाले देशों में शीर्ष  स्थान किस देश का है?
    Ans.: ब्रिटेन

Daily Current Affairs of 28 Jun 2020 in English – Set no. 505

  1. In recently from outsiders Who became the first permanent citizens of Jammu and Kashmir?
    Ans: Naveen Chaudhary (Naveen Chaudhary, IAS officer living in Bihar has been given the first permanent resident certificate after the new residence domicile policy was implemented in Jammu and Kashmir)
  2. When is World Anti-Drug Abuse Day celebrated and what is the theme of 2020?
    Ans .: 26 June / Better Knowledge, Better Treatment
  3. Matt Fredericksen is the Prime Minister of which country?
    Ans: Denmark (42-year-old unmarried prime minister is in discussion for the third time due to postponement of marriage due to Kovid-19 meeting)
  4. Recently discussed NH on which aircraft can be landed and flown?
    Ans: 527 C (This is the first NH in Bihar and fifth in the country on which the aircraft can be landing and flown)
  5. What is Maricha?
    Ans: An indigenously developed anti-torpedo decoy system by DRDO capable of firing from all fronts of warships is included by the Navy in its fleet.

Recommended: Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 7

Bihar Current Affairs 2020 in Hindi and English

  1. In which country is India’s Ambassador Vikram Mistry?
    Ans: China
  2. The first state in the country that has made it mandatory to give 20 percent employment to migrant laborers by changing the industrial policy?
    Ans: Bihar
  3. Which is the first state in the country to amend the Act for small, medium and large scale industries?
    Ans: Karnataka
  1. Which is the place of India among the recently issued Swiss bank deposits? Ans: 77 (According to the annual banking data of Swiss National Bank, the top 5 countries depositing money in Swiss bank are UK, USA, West Indies, France and Hong Kong respectively. India has 0.06% share of total deposits while UK has the highest share 27%.
  2. Which country holds the top position in recently issued Swiss bank deposits? Ans: UK

Daily Current Affairs on Facebook Page

Follow Unchiudaan Facebook Page to get Daily Current Affairs at 07:00 AM everyday. Allow Unchiudaan.in website to send you Notification so that you could get all Update Notification directly to Your Phone via your Browser.
Also share these Helpful Daily Current Affairs of 28th Jun 2020 with your Friends and help them Score good Marks in their Competitive Exams.

रोजाना सुबह 07:00 बजे दैनिक करंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Unchiudaan Facebook Page को follow करें। Unchiudaan.in वेबसाइट को आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट Notification प्राप्त कर सकें।

अपने दोस्तों के साथ इन उपयोगी दैनिक करंट अफेयर्स को भी साझा करें और उन्हें अपने प्रतियोगी परीक्षाओं में अच्छे मार्क्स स्कोर करने में मदद करें।

Unchi Udaan

Unchi Udaan is the Best Website for BPSC, SSC, Railway, or any General Competition. Follow this site and Unchi Udaan Facebook Page and get regular Questions, Guide, help and Exam Tips.

Leave a Reply