Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 7

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 7

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest – Set no. 7: This set of Bihar Current Affairs Contains Questions related to Bihar only. In this Set we are going to Talk about the various topics but only which is related to Bihar.

Visit , You can Download all Current Affairs in PDF format on our  Page.

Bihar Current Affairs 2020: बिहार करेंट अफेयर्स के इस सेट में केवल बिहार से संबंधित प्रश्न हैं। इस सेट में हम विभिन्न विषयों पर बात करने जा रहे हैं जो केवल बिहार से संबंधित है।


Bihar Current Affairs 2020 in Hindi

Bihar Current Affairs 2020 प्रतियोगिता परीक्षाओं का बहुत महत्वपूर्ण घटक है। बिहार करेंट अफेयर्स 2020 में बिहार से संबंधित विभिन्न विषय के बारे में डिस्कश करने जा रहे हैं जो कि सामान्य प्रतियोगिताओं परीक्षा के लिए महत्वपूर्ण है।

  1. बिहार का कौन सा ऐसा जिला है जिसमें दो जैविक ग्राम हैं ?
    Ans.: जमुई
  2. हाल ही में बिहार के किस ग्राम को जैविक ग्राम घोषित किया गया है ?
    Ans.: डुमरकोला ग्राम (खैरा प्रखंड,जमुई)
  3. हाल ही में बिहार सरकार द्वारा किस प्रसिद्ध समाजवादी नेता की जयंती 3 जून को राजकीय समारोह के रूप में मनाने का निर्णय लिया ?
    Ans.: जॉर्ज फर्नांडिस
  4. हाल ही में, बिहार के किस जिले में थाई फल “वाटर एप्पल” की खेती शुरू की गई ?
    Ans.: मुजफ्फरपुर
  5. बिहार में प्लास्टिक रीसाइक्लिंग प्लांट का पहला केंद्र कहाँ स्थापित किया गया ?
    Ans.: गर्दनीबाग,पटना
  6. बिहार के आपदा प्रबंधन मंत्री कौन हैं ?
    Ans.: लक्ष्मेश्वर राय
  7. बिहार में “अपनी क्यारी अपनी थाली” योजना किसके द्वारा और किस उद्देश्य से चलाई जा रही है ?
    Ans.: बिहार कृषि University, सबौर, भागलपुर (ISDC योजना) कुपोषण दूर करने के लिए

Also Read: Bihar Current Affairs 2020


  1. बिहार के कितने जिले में “अपनी क्यारी अपनी थाली”योजना चल रही है ?
    Ans.: 4 (पटना,नालंदा,खगड़िया,पूर्णिया)
  2. बिहार के पहले प्लाज्मा दाता कौन बने ?
    Ans.: दीपक कुमार
  3. देश की पहली वर्चुअल रैली का क्या नाम रखा गया ?
    Ans.: बिहार जनसंवाद 
  4. किस राज्य ने पर्यावरण दिवस पर “पानी रे पानी” अभियान किस उद्देश्य से शुरू किया ?
    Ans.: बिहार, नदी चेतना यात्रा के लिए ( नदियों में हो रहे परिवर्तन को जानने के लिए)
  1. बिहार के किस उत्पाद को बेल्जियम के फ़ूड मेले में  पहली बार शामिल किया जाएगा ?
    Ans.: मखाना 
  2. बिहार का कौन सा उत्पाद अब जापान में बिकेगा ?
    Ans.: मखाना
  3. बिहार के किस छात्रा का चयन “जेम्स वाट पुरस्कार”के लिए हुआ है ?
    Ans.: मधु माधवी (लंदन के रिसर्च जर्नल “एनर्जी” में प्रकशित लेख “कोल् इन द ट्वेंटी फर्स्ट सेंचुरी,ए क्लाइमेट ऑफ़ चेंज एंड अनसर्टेंटी” के लिए) 
  4.  मुजफ्फरपुर जिला की पूर्व MIT की छात्रा फलक  खान अभिनीत की किस फिल्म को कान्स फिल्म फेस्टिवल के लिए चुना गया ?
    Ans.: वनरक्षक 
  5. बिहार के ग्रामीण क्षेत्रों में “बैंक सखी”योजना किसके द्वारा चलाया जा  रहा है ?
    Ans.: जीविका समूह द्वारा (  ग्रामीण विकास विभाग द्वारा साहूकारों से छुटकारा पाने के लिए शुरू की गयी )

Bihar Current Affairs – GK about Bihar in English

Bihar Current Affairs is very Important component of General Competition Exams. Here in this Bihar Current Affairs 2020, we are going to talk about various Topic related to Bihar that is Important for Exams of General Competitions.

  1. Which district  of Bihar has 2 (two) Organic village ?
    Ans.: Jamui
  2. Recently,Which village of Bihar is declared as Organic village ?
    Ans.: Dumarkola village (Khaira Block,District Jamui )
  3. Recently the Bihar Govt. decided to celebrate the birth anniversary of which famous Samajvaadi leader as a State Ceremony ?
    Ans.: George Fernandis
  4. Recently, cultivation of Thai fruit “water apple” was started in which district of Bihar ?
    Ans.: Muzaffarpur
  5. Where was the First center of Plastic Recycling plant established in Bihar ?
    Ans.: Gardanibag, Patna
  6. Who is Bihar’s Disaster Management Minister ?
    Ans.: Lakshmeshwar Ray
  7. “Apni Kyari Apni Thali” scheme is being run in Bihar by whom and for what purpose ?
    Ans.: Bihar Agriculture University , Sabour, Bhagalpur (ISDC scheme) for Eliminate Malnutrition
  8. “Apani Kyari Apni Thali” scheme is running in how many districts of Bihar ?
    Ans.: 4 (Patna ,Nalanda, Khagaria, Purnea)

Recommended: Bihar Special Current Affairs 2020 Set-2


  1. Who becomes the first Plasma donor of Bihar ?
    Ans.: Deepak Kumar
  2. What was the name of the country’s first virtual rally ?
    Ans.: Bihar Jansamvaad
  3. Which state launched “Pani re Pani” campaign on Environment Day for which purpose ?
    Ans.: Bihar For river consciousness Yatra (To know the changes happening in rivers)
  4. Which product from Bihar will first time included in the Belgium Food Fair ?
    Ans.: Makhana (Fox Fruit)
  1. Which product of Bihar will now be sold in Japan ?
    Ans.: Makhana (Fox Fruit)
  2. Which student  of Bihar has been selected for “James Watt Award” ?
    Ans.: Madhu Madhvi (For her article “coal in the twenty first century,a climate of change and uncertainty”published in London’s research journal”Energy” )
  3. Which film of Falak Khan acted former student of MIT Muzaffarpur,Bihar is selected for the Cannes Film Festival ?
    Ans.: Vanrakshak
  4. Who is running “Bank Sakhi” scheme in rural areas of Bihar ?
    Ans.: Jeevika group (This scheme was launched by Rural Development Department.Bihar Government to get the rid of Moneylenders)

Daily Current Affairs

Follow Unchiudaan Facebook Page to get Daily Current Affairs at 07:00 AM everyday. Allow Unchiudaan.in website to send you Notification so that you could get all Update Notification directly to Your Phone via your Browser.
Also share these Helpful Bihar Current Affairs and Daily Current Affairs of 2020 with your Friends and help them Score good Marks in their Competitive Exams.

रोजाना सुबह 07:00 बजे दैनिक करंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Unchiudaan Facebook Page को follow करें। Unchiudaan.in वेबसाइट को आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट Notification प्राप्त कर सकें।

अपने दोस्तों के साथ इन उपयोगी Daily Current affairs and Bihar Current Affairs को भी साझा करें और उन्हें अपने प्रतियोगी परीक्षाओं में अच्छे मार्क्स स्कोर करने में मदद करें।

Unchi Udaan

Unchi Udaan is the Best Website for BPSC, SSC, Railway, or any General Competition. Follow this site and Unchi Udaan Facebook Page and get regular Questions, Guide, help and Exam Tips.

Leave a Reply