Daily Current Affairs of 29 Jun 2020 | Set no. 506

Daily Current Affairs of 29 Jun 2020 | Set no. 506

Daily Current Affairs of 29 Jun 2020 – Set no. 506: Visit Current Affairs Page. You can Download all Current Affairs in PDF format on our Free Download Page.

29 जून 2020 के दैनिक करंट अफेयर्स – सेट नं. 506.


Daily Current Affairs of 29 Jun 2020 in Hindi – Set no. 506

यह 29 जून 2020 का दैनिक करंट अफेयर्स है। यदि आप दैनिक करंट अफेयर्स चाहते हैं, तो UnchiUdaan के नोटिफिकेशन को चालू करें, ताकि जब आप नया करंट अफेयर पोस्ट करें तो आपको हर बार सूचित किया जा सके।

  1. आदर्श पुलिस स्टेशन योजना किस राज्य सरकार द्वारा शुरू की जायेगी ?
    Ans.: छत्तीसगढ़ (01 जुलाई 2020 से यह योजना शुरू होगी ! इस योजना में कुछ मापदंडो का निर्धारण किया गया है। जो पुलिस स्टेशन इन मापदंडो पर खरा उतरेगी उन्हें पुरुस्कृत किया जाएगा )
  2. मुख्यमंत्री मातृ पुष्टी उपहार योजना किस राज्य सरकार द्वारा शुरू किया गया ?
    Ans.: त्रिपुरा (इस योजना के तहत गर्भवती और स्तनपान कराने वाली महिलाओं को मुफ्त में पोषण किट प्रदान किया जाएगा )
  3. गोधन न्याय योजना किस राज्य सरकार द्वारा शुरू किया गया ?
    Ans.: छत्तीसगढ़ ( इस योजना के तहत सरकार पशुधन मालिकों से एक निश्चित खरीद दर पर गाय के गोबर की खरीदकर वर्मी कम्पोस्ट बनाना ,पशुपालन को व्यावसायिक रूप से लाभदायक बनाना, पशुओं की समस्या को हल करना लक्ष्य है ) 
  4. FIFA  महिला विश्व कप 2023 कहाँ आयोजित किया जाएगा ? 
    Ans.: ऑस्ट्रेलिया और न्यूजीलैंड (  पहली बार फीफा विश्वकप दो देशों और दो भिन्न फीफा परिसंघों के सदस्य मिलकर आयोजित करेंगे ! यह पहला महिला विश्व कप होगा जो एशिया पैसिफिक में आयोजित होगा ! पहली बार इसमें 32 टीमें भाग लेगी )
  5. NIPFP (National Institute of Public Finance & Policy ) का चेयरमैन किन्हें बनाया गया ?
    Ans.: उर्जित पटेल

Also Read:

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 7

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 6

Bihar Current Affairs 2020

Bihar Special Current Affairs 2020 Set-2

Bihar Current Affairs 2020 in Hindi and English

  1. USD  1,50,000 शतरंज मास्टर में शामिल होने वाला पहला भारतीय कौन बना ?
    Ans.: पी हरिकृष्ण
  2. ग्रेट प्लेस टू वर्क इंस्टिट्यूट 2020 में काम करने के लिए भारत की 50 सर्वश्रेष्ठ कंपनियों में किसे शामिल किया गया ?
    Ans.: टेक महिंद्रा लिमिटेड
  3. हाल ही में 1971 भारत-पाकिस्तान युद्ध में पराक्रम दिखाने वाले वीर चक्र विजेता किस व्यक्ति का निधन हो गया ?
    Ans.: परवेज जामस्जी
  4. रोड टू टोक्यो किसने लांच किया है ?
    Ans.: विश्व एथलेटिक्स संघ (अगले वर्ष होने वाले ओलम्पिक खेलों के लिए योग्यता प्रक्रिया को ऑनलाइन हेतु लांच किया गया है )
  5. ओलंपिक खेल 2021 कहाँ आयोजित होगा ?
    Ans.: टोक्यो (कोविड के कारण अब  यह खेल 23 जुलाई से 08 अगस्त 2021 तक टोक्यो में आयोजित किया जाएगा )

Daily Current Affairs of 29 Jun 2020 in English – Set no. 506

This is Daily Current Affairs of 29 Jun 2020. If you want daily current affairs, turn on the notification of UnchiUdaan so that you get notified every time when a new Current Affair is posted.

  1. Which state government will launch the Adarsh ​​Police Station Scheme ?
    Ans: Chhattisgarh (This scheme will start from 01 July 2020. Some parameters have been set in this scheme. The police station which will meet these criteria will be awarded )
  2. Which state government launched the Mukhymantri Maatri Pushti Uphaar Scheme ?
    Ans: Tripura (Under this scheme pregnant and lactating women will be provided nutritional kits for free )
  3. Godhan Nyaya Yojana was launched by which state government ?
    Ans: Chhattisgarh (Under this scheme the government aims to make vermi compost by purchasing cow dung at a fixed purchase rate from livestock owners, making animal husbandry commercially profitable, solving the problem of cattle)
  4. Where will the FIFA Women’s World Cup 2023 be held ?
    Ans: Australia and New Zealand (For the first time, the FIFA World Cup will be organized by members of two countries and two different FIFA Confederations. This will be the first Women’s World Cup to be held in Asia Pacific. For the first time, 32 teams will participate in it.
  5. Who was made the chairman of NIPFP (National Institute of Public Finance & Policy) ?
    Ans: Urjit Patel

Recommended:

Daily Current Affairs of 28 Jun 2020 | Set no. 505

Daily Current Affairs of 27 Jun 2020 | Set no. 504 

Daily Current Affairs of 26 June 2020 | Set no. 503

Daily Current Affairs of 25 June 2020 | Set no. 502

Daily Current Affairs of June 2020 in Hindi and English

  1. USD 1,50,000 Who became the first Indian to join a chess master ?
    Ans: P. Harikrishna
  2. Who among the 50 best companies in India to work in Great Place to Work Institute 2020 ?
    Ans: Tech Mahindra Limited
  3. Who has recently passed away in the 1971 India-Pakistan war, who was the winner of the Veer Chakra award ?
    Ans: Parvez Jamsji
  4. Who has launched Road to Tokyo ?
    Ans: Vishw Athletics Association (The qualification process for next year’s Olympic Games has been launched for online)
  5. Where will the Olympic Games 2021 be held ?
    Ans: Tokyo (Due to Kovid, this game will now be held in Tokyo from 23 July to 08 August 2021)

Daily Current Affairs on Facebook Page

Follow Unchiudaan Facebook Page to get Daily Current Affairs at 07:00 AM everyday. Allow Unchiudaan.in website to send you Notification so that you could get all Update Notification directly to Your Phone via your Browser.
Also share these Helpful Daily Current Affairs of 29th Jun 2020 with your Friends and help them Score good Marks in their Competitive Exams.

रोजाना सुबह 07:00 बजे दैनिक करंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Unchiudaan Facebook Page को follow करें। Unchiudaan.in वेबसाइट को आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट Notification प्राप्त कर सकें।

अपने दोस्तों के साथ इन उपयोगी दैनिक करंट अफेयर्स को भी साझा करें और उन्हें अपने प्रतियोगी परीक्षाओं में अच्छे मार्क्स स्कोर करने में मदद करें।

Unchi Udaan

Unchi Udaan is the Best Website for BPSC, SSC, Railway, or any General Competition. Follow this site and Unchi Udaan Facebook Page and get regular Questions, Guide, help and Exam Tips.

Leave a Reply