Daily Current Affairs of 27 Jun 2020 | Set no. 504

Daily Current Affairs of 27 Jun 2020 | Set no. 504

Daily Current Affairs of 27 Jun 2020 – Set no. 504: Visit Current Affairs Page. You can Download all Current Affairs in PDF format on our Free Download Page.

27 जून 2020 के दैनिक करंट अफेयर्स – सेट नं. 504.


Daily Current Affairs of 27 Jun 2020 in Hindi – Set no. 504

  1. टिड्डी को नियंत्रण करने के लिए ड्रोन Mounted ULV(Ultra Low Volume) Sprayer का उपयोग करनेवाला दुनिया का पहला देश कौन है ?
    Ans.: भारत
  2. कौन सा अंतराष्ट्रीय हवाई अड्डा रनवे के दोनों छोरों पर AWMS (Aviation Weather Monitoring System) तकनीक स्थापित करनेवाला भारत का पहला हवाई अड्डा बन गया
    Ans.: केम्पेगौड़ा हवाई अड्डा,बेंगलुरु  
  3. हाल ही में सरकार ने किस हवाई अड्डे को अंतराष्ट्रीय हवाई अड्डा घोषित किया गया ?
    Ans.: कुशीनगर हवाई अड्डा,उत्तर प्रदेश 
  4. केंद्र सरकार द्वारा जारी वार्षिक टीबी रिपोर्ट 2020 में राष्ट्रीय टीबी उन्मूलन योजना में बड़े राज्यों (50 लाख से अधिक आबादी वाला राज्य) में किसको पहला स्थान मिला ?
    Ans.: गुजरात 
  5. केंद्र सरकार द्वारा जारी वार्षिक टीबी रिपोर्ट 2020 में राष्ट्रीय टीबी उन्मूलन योजना में छोटे  राज्यों (50 लाख से कम आबादी वाला राज्य) में किसको पहला स्थान मिला ?
    Ans.: त्रिपुरा 

Also Read: Daily Current Affairs of 25 June 2020 | Set no. 502


  1. केंद्र सरकार द्वारा जारी वार्षिक टीबी रिपोर्ट 2020 में राष्ट्रीय टीबी उन्मूलन योजना में केंद्रशासित प्रदेशों में किसको पहला स्थान मिला ?
    Ans.: दादर नगर हवेली और दमन व दीव 
  2. पंजाब की पहली महिला मुख्य सचिव कौन बनी ?
    Ans.: विनी महाजन 
  3. 2019-20 का इंग्लिश प्रीमियर लीग का ख़िताब किसने जीता ?
    Ans.: लिवरपूल
  1. हाल ही में डोप से दागमुक्त होने के बाद 2018 का अर्जुन पुरस्कार किस खिलाडी को अब प्रदान किया जाएगा ?
    Ans.: संजीता चानू (भारोत्तोलन)
  2. हाल ही में किसके द्वारा “नेविगेटिंग न्यू नॉर्मल” नामक एक व्यवहार परिवर्तन अभियान शुरू किया गया ?
    Ans.: नीति आयोग

Daily Current Affairs of 27 Jun 2020 in English – Set no. 504

  1. Which is the first country in the world to use a drone Mounted ULV (Ultra Low Volume) Sprayer to control grasshoppers ?
    Ans: India
  2. Which international airport became the first airport in India to install AWMS (Aviation Weather Monitoring System) technology on both ends of the runway ?
    Ans: Kempegowda Airport, Bangalore
  3. Which airport was recently declared as an international airport by the government ?
    Ans: Kushinagar Airport, Uttar Pradesh
  4. In the annual TB report 2020 released by the central government, who got the first place among the big states (states with more than 50 lakh population) in the National TB Eradication Plan ?
    Ans: Gujarat
  5. Who got the first place among the small states (states with less than 50 lakh population) in the National TB Eradication Plan in the annual TB report 2020 released by the central government ?
    Ans: Tripura

Recommended: Daily Current Affairs of 24 June 2020 | Set no. 501


  1. Who among the Union Territories got the first place in the National TB Eradication Plan in the annual TB Report 2020 released by the Central Government?
    Ans: Dadar Nagar Haveli and Daman & Diu
  2. Who became the first woman Chief Secretary of Punjab ?
    Ans: Winnie Mahajan
  3. Who won the English Premier League title for 2019-20 ?
    Ans: Liverpool
  1. Which player will now be conferred with the Arjuna Award 2018 after being recently dope-free ?
    Ans: Sanjita Chanu (Weightlifting)
  2. Recently who launched a behavior change campaign called “Navigating New Normal” ?
    Ans: NITI Aayog

Daily Current Affairs on Facebook Page

Follow Unchiudaan Facebook Page to get Daily Current Affairs at 07:00 AM everyday. Allow Unchiudaan.in website to send you Notification so that you could get all Update Notification directly to Your Phone via your Browser.
Also share these Helpful Daily Current Affairs of 27th Jun 2020 with your Friends and help them Score good Marks in their Competitive Exams.

रोजाना सुबह 07:00 बजे दैनिक करंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Unchiudaan Facebook Page को follow करें। Unchiudaan.in वेबसाइट को आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट Notification प्राप्त कर सकें।

अपने दोस्तों के साथ इन उपयोगी दैनिक करंट अफेयर्स को भी साझा करें और उन्हें अपने प्रतियोगी परीक्षाओं में अच्छे मार्क्स स्कोर करने में मदद करें।

Unchi Udaan

Unchi Udaan is the Best Website for BPSC, SSC, Railway, or any General Competition. Follow this site and Unchi Udaan Facebook Page and get regular Questions, Guide, help and Exam Tips.

Leave a Reply