Daily Current Affairs of 11 Jul 20 Set 518 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 11 Jul 20 Set 518 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 11 Jul 2020 – Set no. 518: Visit Current Affairs Page. You can Download all Current Affairs in PDF format on our Free Download Page.

11 July 2020 के दैनिक करंट अफेयर्स – सेट नं. 518.


Daily Current Affairs of 11 Jul 2020 in Hindi – Set no. 518

यह 11 jul 2020 का दैनिक करंट अफेयर्स है। यदि आप दैनिक करंट अफेयर्स चाहते हैं, तो UnchiUdaan के नोटिफिकेशन को चालू करें, ताकि जब आप नया करंट अफेयर पोस्ट करें तो आपको हर बार सूचित किया जा सके।

  1. दुनिया का पहला गोल्ड प्लेटेड होटल किस देश में खोला गया है?
    Ans: वियतनाम
  2. दुनिया का पहला ट्रिपल शील्ड वायरस सुरक्षित पुनः उपयोग करनेवाला PPE किट किसके द्वारा लांच किया गया है?
    Ans: लॉयल टेक्सटाइल मिल्स लिमिटेड,तमिलनाडु (यह भारतीय विनिर्माण कंपनी लॉयल टेक्सटाइल मिल्स लिमिटेड द्वारा रिलायंस इंडस्ट्री इंडिया और स्विट्ज़रलैंड स्थित HeiQ के साथ साझेदारी में शुरू किया गया है)
  3. इंडेक्स ऑफ़ कैंसर प्रेप्रेडेशन(ICP) 2020 में भारत का रैंक कितना है?
    Ans: आठ (8) (यह रैंक इकोनॉमिक्स इंटेलिजेंस यूनिट (EIU) द्वारा जारी किया गया है ! इसमें कुल 10 एशिया-प्रशांत देशों का रैंक जारी किया गया,जिसमेें  भारत को दस देशों के बीच कैंसर की तैयारी के लिए 51.6 समग्र स्कोर के साथ 8th स्थान मिला )
  4. इंडेक्स ऑफ़ कैंसर प्रेप्रेडेशन(ICP) 2020 में शीर्ष एवं अंतिम स्थान किस देश का है?
    Ans: ऑस्ट्रेलिया/ फिलीपींस
  5. हाल ही में त्योहारों से पहले बलि दिए जाने वाले पशुओं की बिक्री और खरीद के लिए किस देश में ऑनलाइन प्लेटफार्म “Digital Haat” की शुरुआत की गयी ?
    Ans: बांग्लादेश (कोरोना महामारी के  मद्देनजर किसानों और व्यापारियों को होनेवाले वित्तीय नुकसान से बचने के  लिए इस प्लेटफॉर्म को शुरू किया गया है ) 

Don’t Miss:

Monthly Current Affairs of Jun 2020 PDF Download

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 7

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 6

Bihar Current Affairs 2020

Bihar Current Affairs 2020 in Hindi and English

  1. एक ही दिन में 25 करोड़ से अधिक पौधा लगाने का रिकॉर्ड किस राज्य ने बनाया?
    Ans: उत्तरप्रदेश
  2. हाल ही में किस राज्य सरकार ने “महा जॉब पोर्टल” लांच किया?
    Ans: महाराष्ट्र
  3. फ्रांस के  प्रधानमंत्री कौन बने?
    Ans: जीन कैस्टैक्स
  4. हाल ही में किस पुलिस स्टेशन को देश के सर्वश्रेष्ठ पुलिस स्टेशनों में स्थान दिया गया?
    Ans: नादौन (हिमाचल प्रदेश)
  5. ISRO द्वारा ब्राजील निर्मित कौन से पहले पृथ्वी अवलोकन उपग्रह लांच किए जाने की घोषणा की गयी?
    Ans: अमेज़ोनिया-1

Daily Current Affairs of 11 Jul 2020 in English – Set no. 518

This is Daily Current Affairs of 11 Jul 2020. If you want daily current affairs, turn on the notification of UnchiUdaan so that you get notified every time when a new Current Affair is posted.

  1. In which country has the world’s first gold-plated hotel opened?
    Ans: Vietnam
  2. The world’s first triple shield virus safe reuse PPE kit has been launched by whom?
    Ans: Loyal Textile Mills Ltd., Tamil Nadu (It has been launched by Indian manufacturing company Loyal Textile Mills Ltd. in partnership with Reliance Industry India and Switzerland based HeiQ)
  3. What is India’s rank in Index of Cancer Preparation (ICP) 2020?
    Ans: Eight (8) (This rank has been released by the Economics Intelligence Unit (EIU)! It has issued a rank of 10 Asia-Pacific countries, in which India has an overall score of 51.6 for cancer preparation among ten countries. With 8th place)
  4. Which country holds the top and last place in the Index of Cancer Preparation (ICP) 2020?
    Ans: Australia / Philippines
  5. Recently in which country online platform “Digital Haat” was launched for the sale and purchase of animals sacrificed before festivals?
    Ans: Bangladesh (This platform has been launched to avoid financial loss to farmers and traders in the wake of Corona epidemic)

For You:

Daily Current Affairs of 10 Jul 20 Set 517-Hindi & English

Daily Current Affairs of 09 Jul 20 Set 516- Hindi & English

Daily Current Affairs of 08 Jul 20 Set 515 – Hindi & English

Daily Current Affairs of July 2020 in Hindi and English

  1. Which state made a record of planting more than 25 crore saplings in a single day?
    Answer: Uttar Pradesh
  2. Which state government recently launched the “Maha Job Portal”?
    Ans: Maharashtra
  3. Who became the Prime Minister of France?
    Ans: Jean Castax
  4. Which police station was recently ranked among the best police stations in the country?
    Ans: Nadaun (Himachal Pradesh)
  5. Which of the first Earth observation satellites built by ISRO was announced by ISRO?
    Ans: Amazonia-1

Daily Current Affairs on Facebook Page

Follow Unchiudaan Facebook Page to get Daily Current Affairs at 07:00 AM everyday. Allow Unchiudaan.in website to send you Notification so that you could get all Update Notification directly to Your Phone via your Browser.
Also share these Helpful Daily Current Affairs of 11 Jul 2020 with your Friends and help them Score good Marks in their Competitive Exams.

रोजाना सुबह 07:00 बजे दैनिक करंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Unchiudaan Facebook Page को follow करें। Unchiudaan.in वेबसाइट को आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट Notification प्राप्त कर सकें।

अपने दोस्तों के साथ इन उपयोगी दैनिक करंट अफेयर्स को भी साझा करें और उन्हें अपने प्रतियोगी परीक्षाओं में अच्छे मार्क्स स्कोर करने में मदद करें।

Unchi Udaan

Unchi Udaan is the Best Website for BPSC, SSC, Railway, or any General Competition. Follow this site and Unchi Udaan Facebook Page and get regular Questions, Guide, help and Exam Tips.

Leave a Reply