Daily Current Affairs of 13 Jul 20 Set 520 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 13 Jul 20 Set 520 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 13 Jul 2020 – Set no. 520: Visit Current Affairs Page. You can Download all Current Affairs in PDF format on our Free Download Page.

13 July 2020 के दैनिक करंट अफेयर्स – सेट नं. 520.


Daily Current Affairs of 13 Jul 2020 in Hindi – Set no. 520

यह 13 jul 2020 का दैनिक करंट अफेयर्स है। यदि आप दैनिक करंट अफेयर्स चाहते हैं, तो UnchiUdaan के नोटिफिकेशन को चालू करें, ताकि जब आप नया करंट अफेयर पोस्ट करें तो आपको हर बार सूचित किया जा सके।

  1. भारत की पहली ई-लोक अदालत की शुरुआत कहाँ हुई?
    Ans: छत्तीसगढ़ के बिलासपुर में (पहली बार लोक अदालत की शुरुआत 1982 में गुजरात में हुई,2002 से लोक अदालत को स्थायी बना दिया गया )
  2. WHO ने कोरोना से निपटने के लिए उसके तौर तरीकों की समीक्षा के लिए एक समिति का गठन किया है,इस समिति के अध्यक्ष कौन होंगे?
    Ans: हेलेन क्लार्क (न्यूज़ीलैंड की प्रधानमंत्री) और एलेन जॉनसन (लाइबेरिया के पूर्व राष्ट्रपति)
  3. छठी सदी निर्मित किस तुर्की स्थित विश्व धरोहर म्यूजियम को फिर से मस्जिद बनाया जाएगा?
    Ans: इंस्ताबुल का हागिया सोफ़िया म्यूजियम (यह 6 ठी सदी में बाईजेन्टाइन सम्राट जस्टिनियन द्वारा चर्च के रूप में बनवाया गया था लेकिन ओस्मानिया साम्राज्य के उदय के साथ ही इसे मस्जिद में तब्दील कर दिया गया पुनः ओस्मानिया साम्राज्य ख़त्म होने के बाद मुस्तफा कमाल पासा ने इसे 1934 में म्यूजियम बनाया पुनः 86 साल बाद यह मस्जिद बनाया जायेगा)
  4. हाल ही में बाघों की गणना करनेवाली किस तकनीक को गिनीज़ बुक ऑफ़ रिकॉर्ड में जगह मिला?
    Ans: कैमरा ट्रैपिंग (बाघों की गणना करने में करीब 27 हजार कैमरों का उपयोग किया गया था,इसके तहत 2019 में देश में बाघों की संख्या 2014 की गणना के मुकाबले बढ़कर 2967 हो गयी थी !2461 बाघों की पहचान वयक्तिगत फोटो के आधार पर की गयी थी लेकिन बांकी बचे बाघों को इस तकनीक के द्वारा पहचाना गया था)
  5. नीति आयोग द्वारा लांच किया गया “ATL” ऐप क्या है?
    Ans: स्कूली छात्रों के लिए फ्री ऑनलाइन पाठ्यक्रम (अटल इनोवेसन मिशन के तहत इस ऑनलाइन पाठ्यक्रम द्वारा स्कूल के छात्रों के कौशल को ऐप यूज़र्स से ऐप मेकर के रूप में बदल दिया जायेगा !बच्चे यहाँ भारतीय भाषाओँ में ऐप बनाना सीख सकते हैं )

Don’t Miss:

Monthly Current Affairs of Jun 2020 PDF Download

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 7

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 6

Bihar Current Affairs 2020

Bihar Current Affairs 2020 in Hindi and English

  1. हाल ही में जारी SRS रिपोर्ट 2018 के अनुसार देश में पहली बार 15 साल से अधिक आयु वर्ग में महिलाओं की आबादी पुरुषों की तुलना में कितनी प्रतिशत अधिक हो गई ?
    Ans: 0.6%
  2. विश्व जनसँख्या दिवस 2020 का थीम क्या है?
    Ans: Putting the breaks on Covid-19: Safeguarding the health & rights of Women & Girls
  3. His Holiness the Fourteenth Dalai Lama:An Illustrated Biography बुक के लेखक कौन हैं ?
    Ans: Tenzin Geyche Tethong
  4. कारगिल विजय दिवस कब मनाया जाता है ?
    Ans: 26 जुलाई
  5. लेबनान में तैनात किस बटालियन को UNIFIL पर्यावरण पुरस्कार 2020 से सम्मानित किया गया?
    Ans: भारतीय बटालियन

Daily Current Affairs of 13 Jul 2020 in English – Set no. 520

This is Daily Current Affairs of 13 Jul 2020. If you want daily current affairs, turn on the notification of UnchiUdaan so that you get notified every time when a new Current Affair is posted.

  1. Where did India’s first e-Lok Adalat begin?
    Ans: In Bilaspur, Chhattisgarh (Lok Adalat was first started in Gujarat in 1982, Lok Adalat was made permanent since 2002)
  2. WHO has formed a committee to review its modalities to deal with Corona, who will be the chairman of this committee?
    Ans: Helen Clarke (Prime Minister of New Zealand) and Ellen Johnson (Former President of Liberia)
  3. Which Turkish World Heritage Museum built in the sixth century will be rebuilt as a mosque?
    Ans: Hagia Sophia Museum of Istanbul (It was built as a church by the Byzantine Emperor Justinian in the 6th century but it was converted into a mosque with the rise of the Kingdom of Osmania. After the end of the Osmania Empire, Mustafa Kamal Pasa It was made a museum in 1934, after 86 years this mosque will be built)
  4. Which tiger counting technique recently got a place in the Guinness Book of Records?
    Ans: Camera Trapping (about 27 thousand cameras were used in counting tigers, under this the number of tigers in the country in 2019 increased to 2967 as compared to 2014 census! 2461 tigers were identified based on personal photos But the remaining tigers were identified by this technique)
  5. What is the “ATL” app launched by NITI Aayog?
    Ans: Free online course for school students (Under Atal Innovation Mission, this online course will transform the skills of school students from app users to app maker! Children can learn to make app in Indian languages ​​here)

For You:

Daily Current Affairs of 11 Jul 20 Set 518 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 10 Jul 20 Set 517-Hindi & English

Daily Current Affairs of 09 Jul 20 Set 516- Hindi & English

Daily Current Affairs of July 2020 in Hindi and English

  1. According to the recently released SRS report 2018, for the first time in the country, what percentage exceeded of women in the age group above 15 years compared to men?
    Ans: 0.6%
  2. What is the theme of World Population Day 2020?
    Ans: Putting the breaks on Covid-19: Safeguarding the health & rights of women & girls
  3. Who is the author of the book His Holiness the Fourteenth Dalai Lama: An Illustrated Biography?
    Ans: Tenzin Geyche Tethong
  4. When is Kargil Victory Day celebrated?
    Ans: 26 July
  5. Which battalion deployed in Lebanon was awarded the UNIFIL Environment Award 2020?
    Ans: Indian Battalion

Daily Current Affairs on Facebook Page

Follow Unchiudaan Facebook Page to get Daily Current Affairs at 07:00 AM everyday. Allow Unchiudaan.in website to send you Notification so that you could get all Update Notification directly to Your Phone via your Browser.
Also share these Helpful Daily Current Affairs of 13 Jul 2020 with your Friends and help them Score good Marks in their Competitive Exams.

रोजाना सुबह 07:00 बजे दैनिक करंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Unchiudaan Facebook Page को follow करें। Unchiudaan.in वेबसाइट को आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट Notification प्राप्त कर सकें।

अपने दोस्तों के साथ इन उपयोगी दैनिक करंट अफेयर्स को भी साझा करें और उन्हें अपने प्रतियोगी परीक्षाओं में अच्छे मार्क्स स्कोर करने में मदद करें।

Unchi Udaan

Unchi Udaan is the Best Website for BPSC, SSC, Railway, or any General Competition. Follow this site and Unchi Udaan Facebook Page and get regular Questions, Guide, help and Exam Tips.

Leave a Reply