Daily Current Affairs of 01 Jul 20 Set 508 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 01 Jul 20 Set 508 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 01 Jul 2020 – Set no. 508: Visit Current Affairs Page. You can Download all Current Affairs in PDF format on our Free Download Page.

01 July 2020 के दैनिक करंट अफेयर्स – सेट नं. 508.


Daily Current Affairs of 01 Jul 2020 in Hindi – Set no. 508

यह 01 jul 2020 का दैनिक करंट अफेयर्स है। यदि आप दैनिक करंट अफेयर्स चाहते हैं, तो UnchiUdaan के नोटिफिकेशन को चालू करें, ताकि जब आप नया करंट अफेयर पोस्ट करें तो आपको हर बार सूचित किया जा सके।

  1. दुनिया का सबसे बड़ा प्लाज़्मा थेरेपी सह परीक्षण  परियोजना  कहाँ शुरू किया गया ?
    Ans: महाराष्ट्र ( इस का नाम “प्रोजेक्ट प्लैटिना” दिया गया है ! इस प्रोजेक्ट का लक्ष्य है गंभीर मरीजों का इलाज़ कर उनका जान बचाना ! इसमें गंभीर मरीजों को 200 ml  प्लाज़्मा की दो खुराक मुफ्त में दी जाएगी !
  2. भारत का पहला प्लाज़्मा बैंक कहां स्थापित किया जाएगा ?
    Ans: दिल्ली ( यह बैंक दिल्ली सरकार द्वारा संचालित होगा,इसे यकृत एवं पित्त विज्ञान संस्थान में स्थापित किया जाएगा और डॉक्टर तथा अस्पतालों को मरीजों को जरुरत के अनुसार बैंक से संपर्क करना होगा!
  3. e-पंचायत पुरूस्कार 2020 किस राज्य को पहला पुरूस्कार दिया गया?
    Ans: हिमाचल प्रदेश ( हिमाचल प्रदेश की सभी 3226 पंचायत के लोगों को ऑनलाइन पंजीकरण जन्म मृत्यु प्रमाणपत्र जैसे विभिन्न सेवाओं का उपयोग करने के लिए इंटरनेट सेवा प्रदान की गयी है और सारे पंचायत में कार्यों की निगरानी के लिए सुचना प्रौद्योगिकी का अधिकतम उपयोग किया गया!
  4. 36वंा आसियान शिखर सम्मेलन 2020 किसकी अध्यक्षता में हुई?
    Ans:  विएतनाम के राष्ट्रपति Nguyen Phu Trong  ( इस  सम्मेलन का थीम Cohesive & Responsive है !)
  5. भारत ने किस देश के साथ 600 मेगावाट संयुक्त उद्यम परियोजना के लिए समझौता किया ?
    Ans: भूटान ( यह 600 मेगावाट रन ऑफ़ द नदी परियोजना पूर्वी भूटान में त्रासयांगत्से जिला में खलोंगछु  नदी पर स्थित है !इसे भूटान के डुक ग्रीन पावर कॉर्पोरेशन और भारत के सतलज जल विघुत निगम लिमिटेड के बीच गठित एक संयुक्त उद्यम कंपनी खलोंगछु हाइड्रो एनर्जी लिमिटेड द्वारा पूरा किया जाएगा !

Don’t Miss:

Monthly Current Affairs of Jun 2020 PDF Download

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 7

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 6

Bihar Current Affairs 2020

Bihar Current Affairs 2020 in Hindi and English

  1. ICC इलीट पैनल में सबसे युवा एम्पायर के रूप में किस भारतीय को शामिल किया गया ?
    Ans: नितिन मेनन  ( इन्हें इंग्लैंड के नाइजेल लोंग के जगह पर सत्र 2020-21 के इलीट पैनल में शामिल किया गया है ! इस सूची में जगह बनाने वाले ये तीसरे भारतीय हैं ! पहले और दूसरे भारतीय क्रमशः श्री वेंकट राघवन और सुंदरम रवि थे !)
  2. देश में पहली बार किस जंक्शन पर डिस्पोजेबल बेडशीट के लिए कियोस्क मशीन लगाया गया?
    Ans: पटना 
  3. हाल ही में किस पूर्व प्रधानमंत्री की याद में उनकी 100वीं जयंती पर डाक टिकट जारी किया गया?
    Ans: P V Narsimha Rao
  4. भारत का पहला आभासी हेल्थकेयर & हाइजीन एक्सपो 2020 किसके द्वारा आयोजित किया गया?
    Ans: FICCI
  5. जुरासिक युग के प्लांट को सरंक्षित करने के लिए भारत का पहला लाइकेन पार्क कहाँ विकसित किया गया?
    Ans: उत्तराखंड के मुंशियारी में

Daily Current Affairs of 01 Jul 2020 in English – Set no. 508

This is Daily Current Affairs of 01 Jul 2020. If you want daily current affairs, turn on the notification of UnchiUdaan so that you get notified every time when a new Current Affair is posted.

  1. Where was the world’s largest plasma therapy cum test project started?
    Ans: Maharashtra
  2. Where will India’s first plasma bank be set up?
    Ans: Delhi (This bank will be run by the Delhi government, it will be set up in the Institute of Liver and Biliary Sciences and the doctors and hospitals will have to contact the bank as per the requirement of the patients!
  3. e-Panchayat Award 2020 Which state was awarded the first prize?
    Ans: Himachal Pradesh (Internet service has been provided to all the 3226 Panchayat people of Himachal Pradesh to use various services like online registration birth death certificate and maximum information technology was used to monitor the work in all panchayats!
  4. Who chaired the 36th ASEAN Summit 2020?
    Ans: The President of Vietnam Nguyen Phu Trong (The theme of this conference is Cohesive & Responsive!)
  5. India has signed a 600 MW joint venture project with which country?
    Ans: Bhutan (This 600 MW run of the river project is located on the Khalongchhu River in Trayamangatse district in East Bhutan! It is a joint venture company formed between Duk Green Power Corporation of Bhutan and Sutlej Jal Vidhut Nigam Limited of India, Khalongchhu Hydro Energy Limited Will be completed by

For You:

Daily Current Affairs of 30 Jun 2020 | Set no. 507

Daily Current Affairs of 29 Jun 2020 | Set no. 506

Daily Current Affairs of 28 Jun 2020 | Set no. 505

Daily Current Affairs of 27 Jun 2020 | Set no. 504 

Daily Current Affairs of June 2020 in Hindi and English

  1. Which Indian was included in the ICC Elite Panel as the youngest Empire?
    Ans: Nitin Menon (He has been included in the session 2020-21 Elite Panel in place of Nigel Long of England! He is the third Indian to make the list! The first and second Indians were Mr. Venkat Raghavan and Sundaram Ravi respectively! )
  2. At which junction for the first time in the country was a kiosk machine installed for disposable bedsheets?
    Ans: Patna
  3. In the memory of which former Prime Minister, a postage stamp was released on his 100th birth anniversary recently?
    Ans: P V Narsimha Rao
  4. India’s first Virtual Healthcare & Hygiene Expo 2020 organized by
    Ans: FICCI
  5. Where was India’s first lichen park developed to protect the Jurassic era plant?
    Ans: In Munsiyari of Uttarakhand

Daily Current Affairs on Facebook Page

Follow Unchiudaan Facebook Page to get Daily Current Affairs at 07:00 AM everyday. Allow Unchiudaan.in website to send you Notification so that you could get all Update Notification directly to Your Phone via your Browser.
Also share these Helpful Daily Current Affairs of 01 Jul 2020 with your Friends and help them Score good Marks in their Competitive Exams.

रोजाना सुबह 07:00 बजे दैनिक करंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Unchiudaan Facebook Page को follow करें। Unchiudaan.in वेबसाइट को आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट Notification प्राप्त कर सकें।

अपने दोस्तों के साथ इन उपयोगी दैनिक करंट अफेयर्स को भी साझा करें और उन्हें अपने प्रतियोगी परीक्षाओं में अच्छे मार्क्स स्कोर करने में मदद करें।

Unchi Udaan

Unchi Udaan is the Best Website for BPSC, SSC, Railway, or any General Competition. Follow this site and Unchi Udaan Facebook Page and get regular Questions, Guide, help and Exam Tips.

Leave a Reply