Daily Current Affairs of 03 Jul 20 Set 510 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 03 Jul 20 Set 510 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 03 Jul 2020 – Set no. 510: Visit Current Affairs Page. You can Download all Current Affairs in PDF format on our Free Download Page.

03 July 2020 के दैनिक करंट अफेयर्स – सेट नं. 510.


Daily Current Affairs of 03 Jul 2020 in Hindi – Set no. 510

यह 03 jul 2020 का दैनिक करंट अफेयर्स है। यदि आप दैनिक करंट अफेयर्स चाहते हैं, तो UnchiUdaan के नोटिफिकेशन को चालू करें, ताकि जब आप नया करंट अफेयर पोस्ट करें तो आपको हर बार सूचित किया जा सके।

  1. आजीवन उपलब्धियों के लिए पहला प्रो०पी०सी० महालनोबिस पुरस्कार 2020 से किन्हें सम्मानित किया गया ?
    Ans: पूर्व RBI गवर्नर सी० रंगराजन ( राष्ट्रीय आय के अनुमान से सम्बंधित मुद्दों पर समाधान प्रदान करने के लिए राष्ट्रीय सांखियकी दिवस 29 जून पर इन्हें सम्मानित किया गया
  2. हाल ही में भारत का किस देश के साथ LPG व्यवसाय के लिए संयुक्त उद्यम कंपनी का गठन हुआ ?
    Ans: बांग्लादेश ( इस समझौता के अनुसार बांग्लादेश में LPG व्यवसाय के लिए 50:50 प्रतिशत भागीदारी के साथ इंडियन आयल और बेक्सिम्को के बीच संयुक्त उद्यम पर हस्ताक्षर हुआ है )
  3. हाल ही में भारतीय और जापानी नौसेना के बीच हिन्द महासागर में हुए नौसेना अभ्यास का क्या नाम दिया गया ?
    Ans: PASSEX ( इस अभ्यास में दोनों देशों के दो लड़ाकू जहाजों ने हिस्सा लिया ! भारत की तरफ से INS राणा और INS कुलुश जबकि जापान से JNS करिश्मा और JNS  शिमायुकी युद्धपोतों ने हिस्सा लिया )
  4. तीन (3) मालगाड़ियों को जोड़कर 2 कि०मी० चलने का रिकॉर्ड देश में पहली बार किस रेल जोन ने बनाया है ?
    Ans:  दक्षिण पूर्व मध्य रेलवे ( एनाकोंडा फार्मेशन में यह ट्रेन ओडिशा के लाजकुरा और राउरकेला के बीच चलायी गयी,इसमें कुल 15 हजार टन सामान की ढुलाई की गयी )
  5. UNFPA की वैश्विक आबादी की स्थिति 2020 रिपोर्ट के अनुसार 50 साल में भारत से कितनी  महिलाएं लापता हुई ?
    Ans: 4.58 करोड़ ( लापता महिलाओं की संख्या भारत और चीन में सबसे ज्यादे है !दुनिया में 14.26 करोड़ महिलाएं लापता हुई हैं )

Don’t Miss:

Monthly Current Affairs of Jun 2020 PDF Download

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 7

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 6

Bihar Current Affairs 2020

Bihar Current Affairs 2020 in Hindi and English

  1. “हमारा घर हमारा विद्यालय” योजना किस सरकार द्वारा शुरू की गयी ?
    Ans: मध्य प्रदेश ( कोरोना संकट काल में 1 से 8 क्लास तक के विद्यार्थियों की शैक्षिक निरंतरता बनाये रखना साथ ही विद्यार्थियों को घरों पर ही स्कूली वातावरण देते हुए अध्ययन कराना इस योजना का लक्ष्य है )
  2. पाक सेना में लेफ्टिनेंट जनरल बनने वाली पहली महिला कौन है ?
    Ans: निगार जौहर ( इन्हें पाकिस्तान सेना की पहली महिला सर्जन लेफ्टिनेंट जनरल के रूप में नियुक्त किया गया और तीन स्टार पानेवाली भी पहली पाकिस्तानी महिला हैं )
  3. हाल ही में इतिहास में पहली बार हेमिस फेस्टिवल बिना भागीदारी के किस राज्य में मनाया गया ?
    Ans: लेह लद्दाख
  4. किस भारतीय मूल की अमेरिकी नागरिक को डेमोक्रेटिक पार्टी के राष्ट्रपति पद के उम्मीदवार बिडेन के डिजिटल चुनाव के लिए प्रमुख बनाया गया ?
    Ans: मेधा राज
  5. नमामि गंगे योजना के लिए विश्व द्वारा भारत को कितनी डॉलर राशि देने की मंजूरी मिली है  
    Ans: 40 करोड़ डॉलर

Daily Current Affairs of 03 Jul 2020 in English – Set no. 510

This is Daily Current Affairs of 03 Jul 2020. If you want daily current affairs, turn on the notification of UnchiUdaan so that you get notified every time when a new Current Affair is posted.

  1. Who was awarded the first Prof. P.P. Mahalanobis Award 2020 for lifetime achievements ?
    Ans: Former RBI Governor C. Rangarajan (He was honored on National Statistics Day on 29 June to provide solutions on issues related to estimation of national income )
  2. Recently India formed a joint venture company with which country for LPG business ?
    Ans: Bangladesh ( According to this agreement a joint venture between Indian Oil and Beximco has been signed for LPG business in Bangladesh with a 50:50 percent share )
  3. What was the name given to the recent naval exercise between Indian and Japanese navy in the Indian Ocean ?
    Ans: PASSEX (Two combat ships from both countries participated in this exercise. INS Rana and INS Kulush from India while JNS Karisma and JNS Shimayuki warships from Japan participated )
  4. Which rail zone has made a record of running 2 km by connecting three (3) freight trains for the first time in the country ?
    Ans: South East Central Railway (In Anaconda Formation, this train ran between Lajkura and Rourkela in Odisha, a total of 15 thousand tons of goods were transported )
  5. According to the UNFPA Global Population Status 2020 report, how many women went missing from India in 50 years ?
    Ans: 4.58 crores (number of missing women is highest in India and China. 14.26 crores women have gone missing in the world )

For You:

Daily Current Affairs of 02 Jul 20 Set 509 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 01 Jul 20 Set 508 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 30 Jun 2020 | Set no. 507

Daily Current Affairs of 29 Jun 2020 | Set no. 506

Daily Current Affairs of June 2020 in Hindi and English

  1. “Hamara Ghar Hamara Vidyalaya” scheme was launched by which government ?
    Ans: Madhya Pradesh ( The goal of this scheme is to maintain the academic continuity of students from class 1 to 8 in the Corona crisis period, as well as to provide students with a school environment at home )
  2. Who is the first woman to become lieutenant general in Pak army ?
    Ans: Nigar Johar ( She was appointed as the first female Surgeon Lieutenant General of Pakistan Army and is also the first Pakistani woman to get three stars )
  3. Recently in which state Hemis Festival was celebrated for the first time in history without participation ?
    Ans: Leh Ladakh
  4. Which Indian-American American was made head of the digital election of Democratic Party presidential candidate Biden ?
    Ans: Medha Raj
  5. How much dollar amount has been approved by the world for the Namami Gange scheme to India ?
    Ans: $ 40 million

Daily Current Affairs on Facebook Page

Follow Unchiudaan Facebook Page to get Daily Current Affairs at 07:00 AM everyday. Allow Unchiudaan.in website to send you Notification so that you could get all Update Notification directly to Your Phone via your Browser.
Also share these Helpful Daily Current Affairs of 03 Jul 2020 with your Friends and help them Score good Marks in their Competitive Exams.

रोजाना सुबह 07:00 बजे दैनिक करंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Unchiudaan Facebook Page को follow करें। Unchiudaan.in वेबसाइट को आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट Notification प्राप्त कर सकें।

अपने दोस्तों के साथ इन उपयोगी दैनिक करंट अफेयर्स को भी साझा करें और उन्हें अपने प्रतियोगी परीक्षाओं में अच्छे मार्क्स स्कोर करने में मदद करें।

Unchi Udaan

Unchi Udaan is the Best Website for BPSC, SSC, Railway, or any General Competition. Follow this site and Unchi Udaan Facebook Page and get regular Questions, Guide, help and Exam Tips.

Leave a Reply