Daily Current Affairs of 04 Jul 20 Set 511 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 04 Jul 20 Set 511 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 04 Jul 2020 – Set no. 511: Visit Current Affairs Page. You can Download all Current Affairs in PDF format on our Free Download Page.

04 July 2020 के दैनिक करंट अफेयर्स – सेट नं. 511.


Daily Current Affairs of 04 Jul 2020 in Hindi – Set no. 511

यह 04 jul 2020 का दैनिक करंट अफेयर्स है। यदि आप दैनिक करंट अफेयर्स चाहते हैं, तो UnchiUdaan के नोटिफिकेशन को चालू करें, ताकि जब आप नया करंट अफेयर पोस्ट करें तो आपको हर बार सूचित किया जा सके।

  1. किस बैंक ने किसानो के लिए e-किसान एप लांच किया ?
    Ans: HDFC बैंक ( इस एप के द्वारा किसान अपने मोबाइल पर कृषि और बैंकिंग से जुड़ी सेवाओं का लाभ ले पाएंगे ! यह एप कृषि से जुड़े लोगों को जानकारी उपलब्ध करा कर ग्रामीण इकोसिस्टम की जरूरतों को पूरा करने में मदद करेगा )
  2. विजडन इंडिया पत्रिका के अनुसार किस भारतीय आलराउंडर खिलाड़ी को 21 वीं सदी का सबसे मूल्यवान खिलाड़ी घोषित किया गया ?
    Ans: रविंद्र जडेजा ( विजडन इंडिया ने 30 खिलाडियों का लिस्ट जारी किया जिसमे जडेजा कुल मिलकर 97.3 MPV रेटिंग के साथ दूसरे स्थान पर रहे,पहला स्थान श्रीलंका के मुथैया मुरलीधरन को दिया गया )
  3. “Kill Corona” अभियान किस सरकार द्वारा शुरू किया गया ?
    Ans: मध्य प्रदेश (यह अभियान 1 जुलाई से शुरू होकर 15 जुलाई 20 तक चलेगा,इस अभियान में नागरिकों का डोर टू डोर सर्वेक्षण और परीक्षण किया जाएगा )
  4. “सार्थक एप” किस सरकार द्वारा लांच किया गया ?
    Ans:  मध्य प्रदेश(Kill Corona अभियान में सर्वे द्वारा कोरोना के संदिग्ध मरीजों के साथ मलेरिया,डेंगू,चिकेनगुनिया आदि के मरीजों को भी चिन्हित कर उनकी प्रविष्टि सार्थक एप में की जाएगी )
  5. भारत में सबसे लम्बी मालगाड़ी का क्या नाम दिया गया ?
    Ans: शेषनाग (इसमें 4 रैक के कुल 25 खाली डिब्बे और उन्हें खींचने के लिए 4 इलेक्ट्रिक इंजन लगाए गए!यह 2.8 कि०मी० मालगाड़ी दक्षिण पूर्व मध्य रेलवे ने नागपुर डिवीज़न से शुरू किया! इसे परमलकासा स्टेशन से रवाना किया गया! इससे पहले भारतीय रेलवे द्वारा सुपर अनाकोंडा का संचालन ओडिशा के लाजकुरा और राउरकेला के बीच किया गया था )

Don’t Miss:

Monthly Current Affairs of Jun 2020 PDF Download

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 7

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 6

Bihar Current Affairs 2020

Bihar Current Affairs 2020 in Hindi and English

  1. हाल ही में केंद्र सरकार द्वारा इस वर्ष के अंत तक किस राज्य/केंद्र शासित प्रदेश को अशांत क्षेत्र घोषित किया ?
    Ans: नागालैंड (नागालैंड में नागरिकों के सुरक्षा के लिए सशस्त्र बलों के उपयोग के लिए अधिनियम 1958 के धारा 3 के तहत केंद्र सरकार ने पूरे राज्य को 30 जून 2020 से 6 महीने के लिए अशांत घोषित किया )
  2. संयुक्त राष्ट्र और अन्य अंतराष्ट्रीय संगठनों के लिए भारत के राजदूत और स्थायी प्रतिनिधि के रूप में किसे नियुक्त किया गया है ?
    Ans: इंद्र मणि पांडे
  3. देश के सबसे लम्बे सड़क पुल का निर्माण किस राज्य में हो रहा है ?
    Ans: बिहार
  4. भारत सरकार द्वारा हाल ही में किस योजना को पांच महीना बढ़ाकर नवंबर 2020 तक कर दिया गया?
    Ans: पी०एम० गरीब कल्याण योजना
  5. विश्व में इस्पात का दूसरा बड़ा उत्पादक देश कौन है?
    Ans: भारत

Daily Current Affairs of 04 Jul 2020 in English – Set no. 511

This is Daily Current Affairs of 04 Jul 2020. If you want daily current affairs, turn on the notification of UnchiUdaan so that you get notified every time when a new Current Affair is posted.

  1. Which bank launched the e-farmer app for farmers ?
    Ans: HDFC Bank (Through this app, farmers will be able to avail services related to agriculture and banking on their mobiles. This app will help meet the needs of rural ecosystem by providing information to the people related to agriculture. )
  2. According to Wisden India magazine, which Indian all-rounder player was declared the most valuable player of the 21st century ?
    Ans: Ravindra Jadeja (Wisden India released a list of 30 players, in which Jadeja came in second place with a total rating of 97.3 MPV, Muttiah Muralitharan of Sri Lanka was ranked first).
  3. “Kill Corona” campaign was launched by which government ?
    Ans: Madhya Pradesh (This campaign will start from 1 July to 15 July 20, door-to-door survey and testing of citizens will be done in this campaign )
  4. “Sarthak App” launched by which government ?
    Ans: Madhya Pradesh (In the Kill Corona campaign, the survey will identify suspected corona patients as well as patients of malaria, dengue, chikungunya etc. and their entry will be done in meaningful app)
  5. What is the name of the longest freight train in India ?
    Ans: Sheshnag (A total of 25 empty cans of 4 racks and 4 electric locomotives to pull them up Super Anaconda was operated between Lajkura and Rourkela in Odisha)

For You:

Daily Current Affairs of 02 Jul 20 Set 509 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 01 Jul 20 Set 508 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 30 Jun 2020 | Set no. 507

Daily Current Affairs of 29 Jun 2020 | Set no. 506

Daily Current Affairs of June 2020 in Hindi and English

  1. Recently which state / union territory was declared a disturbed area by the central government by the end of this year ?
    Ans: Nagaland (Under section 3 of the Act 1958 for the use of the Armed Forces for the protection of civilians in Nagaland, the Central Government declared the entire state unrest for 6 months from 30 June 2020 )
  2. Who has been appointed as India’s Ambassador and Permanent Representative to the United Nations and other international organizations ?
    Ans: Indra Mani Pandey
  3. In which state is the longest road bridge being constructed in the country ?
    Ans: Bihar
  4. Which scheme was recently extended by the Government of India by five months to November 2020 ?
    Ans: PM Garib Kalyan Yojna
  5. Which is the second largest producer of steel in the world ?
    Ans: India

Daily Current Affairs on Facebook Page

Follow Unchiudaan Facebook Page to get Daily Current Affairs at 07:00 AM everyday. Allow Unchiudaan.in website to send you Notification so that you could get all Update Notification directly to Your Phone via your Browser.
Also share these Helpful Daily Current Affairs of 03 Jul 2020 with your Friends and help them Score good Marks in their Competitive Exams.

रोजाना सुबह 07:00 बजे दैनिक करंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Unchiudaan Facebook Page को follow करें। Unchiudaan.in वेबसाइट को आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट Notification प्राप्त कर सकें।

अपने दोस्तों के साथ इन उपयोगी दैनिक करंट अफेयर्स को भी साझा करें और उन्हें अपने प्रतियोगी परीक्षाओं में अच्छे मार्क्स स्कोर करने में मदद करें।

Unchi Udaan

Unchi Udaan is the Best Website for BPSC, SSC, Railway, or any General Competition. Follow this site and Unchi Udaan Facebook Page and get regular Questions, Guide, help and Exam Tips.

Leave a Reply