Daily Current Affairs of 05 Jul 20 Set 512 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 05 Jul 20 Set 512 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 05 Jul 2020 – Set no. 512: Visit Current Affairs Page. You can Download all Current Affairs in PDF format on our Free Download Page.

05 July 2020 के दैनिक करंट अफेयर्स – सेट नं. 512.


Daily Current Affairs of 05 Jul 2020 in Hindi – Set no. 512

यह 05 jul 2020 का दैनिक करंट अफेयर्स है। यदि आप दैनिक करंट अफेयर्स चाहते हैं, तो UnchiUdaan के नोटिफिकेशन को चालू करें, ताकि जब आप नया करंट अफेयर पोस्ट करें तो आपको हर बार सूचित किया जा सके।

  1. सैंपल रेजिस्ट्रेशन सिस्टम (एसआरएस ) की रिपोर्ट के अनुसार देश का सबसे युवा राज्य कौन है ?
    Ans: बिहार
  2. भारत के किस टेनिस खिलाड़ी ने बर्लिन में संपन्न पी एस डी बैंक नॉड ओपन टूरनामेंट 2020 जीता ?
    Ans: सुमित नारग
  3. हाल ही में गृह मंत्रालय द्वारा आपराधिक कानून में सुधार के लिए किसकी अध्यक्षता में समिति का गठन किया ?
    Ans: रणवीर सिंह
  4. यंग यूनिवर्सिटी 2020 रिपोर्ट के अनुसार भारत का सर्वश्रेष्ठ संस्थान किसे चुना गया ?
    Ans:  IIT रोपड़
  5. यंग यूनिवर्सिटी 2020 रिपोर्ट के अनुसार विश्व का सर्वश्रेष्ठ संस्थान किसे चुना गया ?
    Ans: हांगकांग विज्ञान प्रोद्योगिकी यूनिवर्सिटी,हांगकांग

Don’t Miss:

Monthly Current Affairs of Jun 2020 PDF Download

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 7

Bihar Current Affairs 2020 GK Digest | Set no. 6

Bihar Current Affairs 2020

Bihar Current Affairs 2020 in Hindi and English

  1. यंग यूनिवर्सिटी 2020 रिपोर्ट के अनुसार भारत के कितने संस्थान को चुना गया ?
    Ans:
  2. भारत के हर्बल बेल्ट को बढ़ाने के लिए संस्कृति मंत्रालय द्वारा 28 जून से 12 जुलाई 2020 तक पेड़ लगाने के लिए कौन सा दिवस  मनाया जा रहा है ?
    Ans: संकल्प पर्व
  3. हाल ही में कहाँ की सरकार द्वारा वायु प्रदूषण को कम करने के लिए पौधा लगाओ पर्यावरण बचाओ अभियान शुरू किया ?
    Ans: दिल्ली
  4. विश्व जनसंख्या दिवस कब मनाया जाता है ?
    Ans: 11 जुलाई
  5. डायना पुरुस्कार 2020 किसे दिया गया ?
    Ans: Freyal Thakral

Daily Current Affairs of 05 Jul 2020 in English – Set no. 512

This is Daily Current Affairs of 05 Jul 2020. If you want daily current affairs, turn on the notification of UnchiUdaan so that you get notified every time when a new Current Affair is posted.

  1. According to the sample registration system (SRS) report, which is the youngest state in the country ?
    Ans: Bihar
  2. Which Indian tennis player won the PSD Bank Knod Open Tournament 2020 in Berlin ?
    Ans: Sumit Narag
  3. Recently under the chairmanship of which committee was formed by the Ministry of Home Affairs to reform criminal law ?
    Ans: Ranveer Singh
  4. According to Young University 2020 report, which was chosen as the best institution of India ?
    Ans: IIT Ropar
  5. According to Young University 2020 report, who was chosen as the best institution in the world ?
    Ans: Hong Kong Science Technology University, Hong Kong

For You:

Daily Current Affairs of 04 Jul 20 Set 511 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 03 Jul 20 Set 510 – Hindi & English

Daily Current Affairs of 02 Jul 20 Set 509 – Hindi & English

Daily Current Affairs of July 2020 in Hindi and English

  1. How many institutes in India were selected according to the Young University 2020 report ?
    Ans: 2
  2. Which day is being observed for planting trees from 28 June to 12 July 2020 by the Ministry of Culture to increase the herbal belt of India ?
    Ans: Sankalp Parv
  3. Recently, where did the government start Paudha lagaao Paryawaran Bachawo( plantation plant save environment) to reduce air pollution ?
    Ans: Delhi
  4. When is World Population Day celebrated ?
    Ans: 11 July
  5. Who was awarded the Diana Award 2020 ?
    Ans: Freyal Thakral

Daily Current Affairs on Facebook Page

Follow Unchiudaan Facebook Page to get Daily Current Affairs at 07:00 AM everyday. Allow Unchiudaan.in website to send you Notification so that you could get all Update Notification directly to Your Phone via your Browser.
Also share these Helpful Daily Current Affairs of 05 Jul 2020 with your Friends and help them Score good Marks in their Competitive Exams.

रोजाना सुबह 07:00 बजे दैनिक करंट अफेयर्स प्राप्त करने के लिए Unchiudaan Facebook Page को follow करें। Unchiudaan.in वेबसाइट को आपको Notification भेजने की अनुमति दें ताकि आप अपने ब्राउज़र के माध्यम से सीधे अपने फ़ोन पर सभी अपडेट Notification प्राप्त कर सकें।

अपने दोस्तों के साथ इन उपयोगी दैनिक करंट अफेयर्स को भी साझा करें और उन्हें अपने प्रतियोगी परीक्षाओं में अच्छे मार्क्स स्कोर करने में मदद करें।

Unchi Udaan

Unchi Udaan is the Best Website for BPSC, SSC, Railway, or any General Competition. Follow this site and Unchi Udaan Facebook Page and get regular Questions, Guide, help and Exam Tips.

Leave a Reply